Rond de liedertafel van Jacques Maertens:
 
In 1998 is het allemaal begonnen, een lange tafel met daar rond drie mannen. 

Op vandaag zijn we met zesentwintig mannen rond diezelfde tafel, en tot 2014 zijn we elke maandag te gast geweest... bij Jacques. Vanaf 2014 wordt er gerepeteerd in de Kunst Academie, Van Steenestraat 9, 8300 Knokke-Heist tussen 19u en 20u30. Het was een lange muzikale ontdekkingstocht zonder einde, onder de leiding van een uitzonderlijk man.  Het is zowat een 50-tal jaar geleden dat het Latijn, de internationale taal van de rooms-katholieke kerk en het Gregoriaans in onbruik raakten. 
 
Vandaag stelt men echter vast dat er een enthousiaste terugkeer is naar die oude, eenstemmige kerkmuziek.  Jacques heeft ons dit helpen ontdekken.  Geen geritmeerde muziek, geen maatkarakter, geen instrumenten: alleen de menselijke stem die zich beweegt in zeer beperkte toonschaal.  Geen hoge of lage klanken, geen grote melodische sprongen...  

Onze groep zangers, met een beperkte voorkennis, heeft hij echt bij de hand genomen.  Het begon met enkele maten en met heel veel geduld. Hij deelt met ons nog steeds zijn kennis met enorme gedrevenheid en passie over zowel syllabische-, neumatische- en melismatische stijl.  De ontdekkingstocht met Jacques heeft immers iets van muzikale archeologie. 

Volg hem, beluister hem en kijk naar hem: de inzet, de werkkracht en de oefening resulteren dan in parels van muzikaliteit.
Vele gezellige repetities, boeiende weekendseminars, schitterende concerten...  de tocht is zeker nog niet af, 
de weg is nog lang, maar we willen nog een heel eind meegaan met Jacques!

Merkwaardig hoe onze groep individuen die samen muziek maken, plots één geheel worden, dat meer is dan de som van de delen. We kunnen reeds spreken van 16 jaar activiteit.


Herman De Vriendt
voorzitter
Schola Gregoriana Dominicana